Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
23-07-2020

Nieuw stadhuis Den Helder in Rijksmonument

Afgelopen maand is het voorlopig ontwerp van het nieuwe stadhuis van Den Helder gereedgekomen. In 2023 moet op Willemsoord in de gebouwen 66 en 72 een gloednieuw stadhuis herrijzen. Bijzonder van deze locatie is dat het twee bestaande panden betreft, waarvan één monumentaal. Een unieke uitdaging die tot de verbeelding spreekt. Een Rijksmonument, daar mag je toch niks aan doen? Er blijken volop mogelijkheden. Binnen het projectteam is Annelies Visser (adviseur van W4Y) verantwoordelijk voor het installatietechnisch ontwerp van het nieuwe stadhuis.

“Gebouw 66 is een gaaf, monumentaal pand met mooie draagbalken.
Daar kun je niet zomaar verlaagde plafonds in aanbrengen.”

Een stadhuis is een bijzonder project. Iedereen heeft er een mening over. Over de locatie, de financiën, hoe het eruit moet komen te zien, bereikbaarheid, parkeren enz. Dat maakt de ontwikkeling van een nieuw stadhuis een uiterst gevoelig onderwerp en een echte uitdaging. Waar komen de publieksbalies en hoeveel? Waar komen de raadszaal, de commissiekamers, de griffie, het college van B&W en op welke plek komen de verschillende teams te werken? Wat zijn de duurzaamheidsambities? Dit, en meer, staat in het Programma van Eisen dat de gemeente in 2019 heeft opgesteld.

Alleen restaureren is geen optie

Een Rijksmonument, daar mag je niks aan doen?

Energieneutraal

W4Y adviseur Annelies Visser is installatieadviseur en geef binnen het projectteam advies over het ontwerp van de technische installaties die in gebouw 66 en 72 komen. “Op basis van het type gebouw en de wensen van de opdrachtgever geef ik o.a. advies over de installaties om het binnenklimaat te regelen. Denk aan verwarming, koeling en andere installaties om het stadhuis energieneutraal te maken. Want dat is een van de duurzaamheidsambities. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig en waar plaats je deze? Gaan we gebruikmaken van een warmte- en koudeopslag voor koeling en verwarming, en hoe dan? Verlichting is een ander aandachtspunt. Er komen natuurlijk niet zomaar een paar standaard led-armatuurtjes in. De uitstraling moet passen bij het gebouw en de ambitie van de gemeente.”

De uitdaging

Geïnteresseerd in passende mogelijkheden van de technische installatie bij monumentaal pand?

Bent u geïnteresseerd in hoe gebouwgebonden technische installaties op passende wijze ontworpen kunnen worden voor uw monumentale pand? W4Y adviseurs adviseert graag bij het ontwerp, uitvoering, beheer en duurzaamheid van uw gebouwgebonden installaties bij bestaande bouw, nieuwbouw en/of renovatie. Neem voor een vrijblijvende kennismaking contact op met Annelies Visser of een van onze andere adviseurs.

#rijksmonument #duurzaam #vastgoed #w4y #installatie #gebouwgebonden #renovatie #ontwerp #monumentaal #pand #advies #energieneutraal