Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
27-11-2017

Commissioning borgt veiligheid en betrouwbaarheid

Dit jaar heeft Chris Kooij, als derde adviseur binnen W4Y, de opleiding Commissioning afgerond bij TVVL, kennispartner in de technologiesector. Hij heeft inmiddels ervaring als commissioner bij projecten zoals: VIA NoordZuidlijn, Datacentrum Equinix AM3 en Schiphol One XS project in Amsterdam. Commissioning is belangrijk voor het borgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van gebouwgebonden installaties tijdens de bouw en in het gebruik van het gebouw.

Commissioning helpt gevaarlijke situaties te voorkomen. Het zorgt ervoor dat geïnstalleerde gebouwgebonden installaties veilig kunnen worden gebruikt en storingen en incidenten in de installaties zo veel mogelijk worden voorkomen.

“Je stapt toch ook niet in een vliegtuig zonder dat alles is getest, waarom wel in een gebouw?”

 

Wat is commissioning

“Bij commissioning wordt in iedere fase van het (ver)bouwproces gecontroleerd of het gerealiseerde, de documenten en de prestaties van gebouwen, installaties, systemen en samengestelde systemen voldoen aan de omschreven doelstellingen en criteria. De fases die we daarbij onderscheiden zijn: Initiatief, Ontwerp, Uitwerking, Realisatie, Ingebruikname en beheer. In de ideale wereld zou een commissioner al bij de Initiatieffase bij het project moeten zijn betrokken. Helaas is dit in de praktijk vaak niet het geval. De commissioner wordt vaak pas ‘ingevlogen’ bij de Realisatiefase. Gevolg is dat een enorme inhaalslag moet worden gemaakt.”

Voorbeelden van commissioning bij verlichtingsinstallatie zijn bijvoorbeeld: Voldoet het armatuur aan de eisen die gesteld zijn in het bestek (IP-waarde, CE-markering, type plaatje aanwezig, trekontlasting aanwezig, etc.). Is het armatuur conform montagevoorschriften opgehangen en de juiste lichtbron? Is de locatie van het armatuur conform werktekening en voldoende verlichting aanwezig op werkniveau?

 

Waarom is commissioning belangrijk

Een (ver)bouwproject is complex. Het is lastig te voldoen aan de verwachtingen van opdrachtgevers en eigenaren. Ook het beheersen van projectkosten en waarborgen te realiseren is niet eenvoudig. Commissioning helpt hierbij ten aanzien van de gebouwgebonden installaties. De commissioner zorgt bijvoorbeeld dat:

 • de betrouwbaarheid van systemen en apparatuur verbetert
 • de energiepresestaties verbeteren
 • de toegankelijkheid van de apparatuur is gewaarborgd
 • het prestatieniveau van complexe systemen wordt getest
 • kennis wordt overgedragen aan operators/beheerders en andere technici
 • storingen voortijdig worden voorkomen
 • de integratie van de systemen zijn gewaarborgd
 • de documentatie van de systemen aanwezig en op orde is

Door deze zaken zo vroeg mogelijk in het bouwproces structureel te checken en bij te sturen, verhoogt de kwaliteit en veiligheid van de installatie en worden onnodige hoge kosten achteraf voorkomen.

 

Deskundigheid commissioner essentieel

Toezicht tijdens de bouw wordt onder meer gedaan door de opdrachtgever, installateur en aannemer. Er zijn nog meer belanghebbenden. Denk aan de belegger en eindgebruiker. Een goed opgeleide commissioner is de spin in het web en biedt voordelen voor alle partijen, zoals:

 • reductie bouwtijd en aanlegkosten
 • geen of weinig nawerk
 • directe beschikbaarheid na oplevering
 • basis voor goed en efficiënt onderhoud

Commissioning inzetten in uw project?

Wilt u weten welke voordelen commissioning heeft voor uw project? Neem dan contact op met Chris Kooij of bel ons op 085-1043348. We denken graag met u mee.