Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website
14-03-2023

Renovatie schoolgebouw Noordgouw begonnen

Op 23 februari 2023 was de officiële start van de levensduur verlengende renovatie bij de Noordgouw. Het schoolgebouw moet dan weer 30 jaar mee kunnen. De start werd gemarkeerd door de onthulling van het bouwbord door wethouder William van Ommen. Het schoolbestuur, Ebbens Architecten en de gemeente Heerde hebben vanaf januari 2019 hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Er is uit oogpunt van duurzaamheid en kostenbesparing gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw. De binnenzijde van het pand was de afgelopen 10 jaar al grotendeels gerenoveerd. Als de renovatie van de buitenzijde klaar is zal het aanzicht een nieuwe landmark in Heerde vormen. Annelies Visser van W4Y adviseurs is als installatie adviseur betrokken bij dit project.

Isolatie en duurzame energie
Het bestaande gebouw wordt gehuld in een eigentijdse warme onderhoudsarme ‘jas’ met een dikte van 40 cm en wordt voorzien van driedubbel glas. De hoofdkleur wordt wit, waarbij de huiskleuren oranje en blauw op delen van het gebouw accenten leggen. Vooruitlopend op de renovatie is het dak al in 2021/2022 geïsoleerd en van nieuwe dakbedekking voorzien. In de eindsituatie is het gebouw nagenoeg gasloos en voorzien de ca. 1.000 zonnepanelen grotendeels in energiebehoefte. Door deze renovatie gaat het energielabel naar A++ en voldoet het aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). 

Binnenklimaat, licht en akoestiek
Via het octopus concept worden de lokalen vanaf het dak voorzien van frisse, schone, gekoelde of verwarmde lucht en wordt een gezond binnenklimaat verkregen op basis van Frisse Scholen klasse B. Daarbij is ook aandacht voor de hoeveelheid licht en de akoestiek in elk lokaal. Alle technische kanalen die van het dak in het gebouw worden gebracht lopen via pilaren die onderdeel uitmaken van de aluminium gevel. Het ontwerp heeft daarom zowel een horizontaal als verticaal ritme.

Veiligheid en omgeving
De leerlingen en medewerkers krijgen het komende anderhalf jaar te maken met bouwactiviteiten die gefaseerd worden uitgevoerd. Er is uitgebreid aandacht voor de veiligheid door de leerling- en bouwstromen zo veel mogelijk van elkaar te scheiden. Ook is de aan- en afvoer van bouwmateriaal en geluidsproductie gereguleerd. Als alles verloopt zoals bedacht dan is de vernieuwde school in augustus 2024 klaar.

Het bouwteam bestaat naast de opdrachtgever Christelijk College de Noordgouw uit: Vundamenz, Ebbens Architecten, W4Y adviseurs Prins Bouw, ITN, Van Dorp Installaties en Pelecon.

2