Hoe kunnen wij je helpen?
Doorzoek onze website

Fitwel, gezond en duurzaam vastgoed

Fitwel is een internationaal certificeringstraject voor gezonde gebouwen, net als de WELL Building Standard. Maar dan laagdrempeliger en goedkoper. Waar een WELL-certificaat zich vooral focust op de individuele gezondheid, richt Fitwel zich op de gezondheid van alle gebouwgebruikers. Gezondheid en welzijn zijn ook steeds belangrijker voor mensen en is een opkomende trends in duurzaam vastgoed. Fitwel is goed te combineren met BREEAM-certificering. Maar ook zonder certificaat geeft Fitwel waardevolle inzichten in de situatie in uw gebouw.

Van oorsprong is Fitwel Amerikaans, geïnitieerd door de Amerikaanse overheid en gebaseerd op meer dan 3.000 onderzoekstudies over welzijnseffecten op werknemers. Fitwel is een gezamenlijk initiatief van de Amerikaanse Centers for Disease Control and prevention (CDC), samen met de General Services Administration (GSA). Het Center for Active Design (CfAD) is de exploitant van Fitwel en verantwoordelijk voor de certificering. Fitwel staat voor gezond en duurzaam vastgoed.

7 Gezondheidseffecten als basis voor Fitwel

Fitwel is gebaseerd op 7 gezondheidseffecten en 12 categorieën en focust vooral op fitness en beweging, voeding en water, licht en uitzicht. Daarbij wordt rekening gehouden met de mentale gesteldheid van alle gebouwgebruikers.

Lees meer over de 7 gezondheidseffecten Fitwel

12 Categorieën centraal bij Fitwel

Fitwel scoren en scorecard

Fitwel-certificeringen krijgen 1, 2 of 3 sterren op basis van het aantal behaalde punten.  

Fitwel levert scorecards voor 8 verschillende gebruikstypen:

  • Gebouw voor meerdere huurders
  • Gehele gebouw voor meerdere huurders
  • Gebouw voor één huurder
  • Commerciële binnenruimte
  • Meerdere gezinnen
  • Kleinhandel
  • Sites (community- en commerciële sites)

Projecten kunnen een Design Fitwel-certificering of een Built Fitwel-certificering behalen, afhankelijk van de bouwfase en bezettingsgraad.

Fitwel-certificering

Fitwel is zeer kosteneffectief en is een van de meest betaalbare bouwcertificeringen die u kunt behalen. Vraag de kosten gerust bij ons na. Hercertificering is elke 3 jaar nodig. Ook zonder certificaat geeft Fitwel waardevolle inzichten in de situatie in uw gebouw.

WELL versus Fitwel

Zowel Fitwel als WELL helpen uw vastgoed gezonder te maken. Er zijn echter wel een aantal verschillen. Zie het schema hiernaast (bron: DGMR).

Verder met Fitwel?